Over moringa en wonjo en baobab/ About moringa and Wonjo and baobab

Een  goede thee is erg in!

Tijdens ons verblijf in Gambia leerden we wat bij over de lokale bomen en planten .            En zeker de moringa-boom is een sterke  troef en gekend bij de Gambiaanse bevolking.

De Moringa Oleifera staat ook bekend als wonderboom door de hoge voedingswaarde en medische eigenschappen van de bladeren en zaden. De bladeren zijn rijk aan bétacaroteen, vitamine C, proteïne, ijzer en kalium. Terwijl de Gambianen de zaden kauwen  en  beweren dat dit helpt tegen malaria.

And tea is very good at!

During our stay in Gambia we learned a lot about the local trees and plants. And certainly the moringa tree is a strong asset and known by the Gambian population.

The Moringa Oleifera is also known as castor by the high nutritional and medical properties of the leaves and seeds. The leaves are rich in bétacaroteen, vitamin C, protein, iron and potassium. While the Gambians chew the seeds and claim that this helps against malaria.

Moringa

Wij leerden de bladeren gebruiken als  infusie in warm water; Je kan ze  ook gekookt als spinazie eten en maar ik heb de blaadjes liefst gedroogd en gemalen  en dan kan je ze strooien over  muesli, yoghurt,  dessert, in salades, …Het proberen waard!

We learned to use leaves as infusion in hot water; They can also be cooked like spinach and eat but I prefer the leaves dried and ground and then you can sprinkle them on cereal, yogurt, dessert, salads, … try!

De Afrikaanse Hibiscus staat in Gambia bekend als Wonjo

De thee van de gedroogde bloemkelken van de Hibiscus Roselle heeft een diep bloedrode kleur en is heel dorstlessend. Een beetje friszuur en voor wie wil kan  dan suiker toevoegen, nog lekkerder  is het met honing. Je drinkt het zowel warm als koud . Het smaakt een beetje als bosbessensap en is volledig natuurlijk,

The African state of Gambia Hibiscus known as Wonjo

The tea from the dried calyx of Hibiscus Roselle has a deep blood red color and is very thirst-quenching. A bit of fresh acid and for those who want can then add sugar, is quite delicious with honey. You drink it hot or cold. It tastes a bit like blueberry juice and is completely natural,

wonjo        wonjo plant lekker koud  als  ijszakje,                                        bloem  van de eenjarige  hibiscus,                         nice cold as ice pack,                                              flower perennial hibiscus

 

wonjo 3       wonjo 2  vruchtensap, infuus van gedroogde bloemblaadjes  ,  koud of warm                                             fruit juice, infusion of dried petals, cold or warm

De bloemkelken van de hibiscus hebben een hoog gehalte aan o.a. calcium en ijzer. vitamines, magnesium. In Afrika wordt wonjo verkocht in plastic zakjes in  de vorm van ijs. Er wordt gezegd dat het helpt om de bloeddruk te verlagen. en ook om stoffen te kleuren

The calyx of Hibiscus have a high content of calcium and iron, among others. vitamins, magnesium. In Africa Wonjo sold in plastic bags in the form of ice. It is said that it helps to reduce blood pressure. and also to color fabrics

Baobab

Deze boom wordt ook de apenbroodboom genoemd omdat de vruchten erg aantrekkelijk zijn voor wilde apen. Het is eigenlijk een vezelplant en kan wel tot duizenden jaren oud worden meteen hoogte van vijfentwintig meter. De typisch gevormde takken hebben veel weg van wortels, en het lijkt wel of de wortels in  de lucht steken. De vruchten van deze baobab zijn zo groot als een kokosnoot met witte schil die heel poederachtig is.

This tree is also called the monkey bread tree because the fruits are very attractive for wild monkeys. It is basically a fiber plant and can be thousands of years old are immediately informed of twenty-five meters. The typically shaped branches resemble roots, and it’s like stabbing the roots in the air. The fruits of this baobab are as big as a coconut husk with a white which is very powdery

.       baobab 2

boabab puder

De vruchten worden met de hand geplukt en dan gezeefd, het vruchtvlees heeft een zoetzure smaak, je kan deze vergelijken met een combinatie van peer, pompelmoes en vanille; Baobab wordt als poeder gebruikt in vele gerechten en ook als drankje in koud water; Baobab bevat vele vitamines en mineralen, calcium, magnesium, ijzer enz. Afrikaanse geneesheren ontdekten dat de vrucht zou helpen tegen maagpijn en diarree en Afrikanen gebruiken deze ook tegen veroudering, hartziekten, hoge cholesterol of bloeddruk….       Het poeder kan je heel gemakkelijk strooien over vruchtensmoothies, dessertjes, fruitsalades, in  cake-of taartbeslag, of pannenkoeken.. Eens proberen?

The fruit is picked by hand and then screened, the pulp has a sour taste, you can compare this with a combination of pear, grapefruit and vanilla; Baobab is used as powder in many dishes and drinks as well as in cold water; Baobab contains many vitamins and minerals, calcium, magnesium, iron, etc. African doctors discovered that the fruit would help against stomach pain and diarrhea, and these Africans use against aging, heart disease, high cholesterol or blood pressure ….  The powder can easily sprinkle over fruit smoothies, desserts, fruit salads, cake or cake batter, or pancakes .. try?